Català

Qui som?

David Andrés i Xavier AndrésL'Hotel i restaurant Somiatruites és un projecte arquitectònic-gastronòmic ubicat en una antiga adoberia a l’emblemàtic barri del Rec d’Igualada, reformada per l’arquitecte i copropietari del Somiatruites, Xavier Andrés. La proposta gastronòmica és obra del xef i també copropietari del projecte, David Andrés, format a la prestigiosa escola Hoffmann i actual xef de l'històric restaurant Via Veneto de Barcelona, amb una estrella Michelin.

Els germans Andrés van ser els fundadors d’aquest projecte, que va néixer primer com a restaurant, i que va obrir les portes per primera vegada el 15 de juliol del 2013. Des d’aleshores, el Somiatruites s’ha consolidat com un dels restaurants de referència de la comarca de l’Anoia, oferint una proposta gastronòmica actual i divertida, de base tradicional i assequible per a totes les butxaques.

El Somiatruites, però, no és només un projecte gastronòmic, sinó també arquitectònic; aquesta antiga adoberia reformada per situar-hi el restaurant té un interior amb estètica industrial, amb les parets de pedra i totxo vist, mobles de disseny i retalls de cuir penjats al sostre, fent referència a l’historia de l’edifici. La singularitat d’aquest espai i la qualitat de la seva cuina han estat reconeguts per la Guia Michelin els anys 2017 fins l'actualitat, quan el restaurant i hotel igualadí ha obtingut el distintiu Bib Gourmand, un reconeixement als establiments que ofereixen una bona relació qualitat-preu. El 2021, el Somiatruites va rebre l'Estrella Verda de la Guia Michelin, un distintiu que la prestigiosa guia ha atorgat per primer cop en la seva edició del 2021 per tal de reconèixer els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient.

En els darrers anys, el xef David Andrés s’ha proclamat millor xef jove d’Espanya i Portugal en tres ocasions consecutives, essent finalista al concurs de Millor Xef Jove del món, i el 2017 la revista Forbes el va considerar un dels 30 joves més influents del món. També en l'àmbit de la cuina, la co-xef del Somiatruites, Zhou Mengxin, ha estat reconeguda amb el premi Cuiner de l'Any 2019 que atorga el Fòrum Gastronòmic. 

El març de 2019 el projecte Somiatruitex creix amb l’obertura de l'hotel del Somiatruites, a sobre el restaurant, un projecte d’arquitectura sostenible i d’autoabastament capitanejat per Xavier Andrés, que compta amb set habitacions transformables segons les necessitats de l'hoste, amb un estil arquitectònic que beu de l'estètica industrial del barri del Rec d'Igualada. L'arquitecte Xavier Andrés va ser guardonat amb el premi de disseny Gaspar Camps dels Premis Ciutat d'Igualada el novembre de 2020 pel projecte de l'Hotel Somiatruites.